Міжнародні фінансові операції: валютні операції
7

До головних функцій міжнародних фінансів належать розподільча, контролююча, регулювальна та стабілізуюча функції. Міжнародні фінансові операції здійснюються на міжнародних фінансових ринках і являють собою діяльність по вирішенню завдань з організації та управління грошовими відносинами, що виникають під час формування та використання відповідних коштів у рамках світового фінансового середовища.

Основними міжнародними фінансовими операціями є:

- операції з переказу грошей;

- операції з капіталом;

- інвестиційні операції;

- спекулятивні операції.

Міжнародні фінансові операції в сучасних умовах динамічно розвиваються, перетворюючи фінансові системи окремих країн, а також зв’язки між фінансовими системами цих країн. До компетенції міжнародних фінансів належать:

– аналіз фінансової сфери у світовому масштабі;

– визначення взаємодії фінансових операцій на світовому рівні та розгляд міжнародних фінансових операцій як безперервний процес із постійними змінами;

– розроблення нових фінансових методів, що впливає на регіональні фінансові системи та сприяє їхній інтеграції;

– аналіз фінансової діяльності на різних рівнях: національному, регіональному, глобальному [24,c.52].

Міжнародні фінанси сприяють інтернаціоналізації системи суспільно-економічних та грошових відносин з приводу акумулювання, розподілу і перерозподілу інтернаціоналізованих фінансових ресурсів та міжнародних фінансових потоків. Вплив міжнародних фінансових відносин на розвиток світових господарських зв’язків здійснюється через інтернаціоналізацію всієї сукупності структурних ланок торгівлі, системи валютних та кредитних відносин, механізму цінних паперів та інвестицій. На цій основі формуються пропорції міжнародного обміну, тобто досягається внутрішня єдність компонентів світового ринку, а також єдина система міжнародних валютно-фінансових та кредитних відносин.