Функції міжнародних фінансів. Роль міжнародних валютно-кредитних установ. Оподаткування експортно-імпортних операцій
5

Певний вплив на розподіл світового суспільного продукту має й політика (інтереси) суб'єктів міжнароних відносин. На окремих етапах історичного розвитку об'єктивні закономірності та політика (інтереси) суб'єктів міжнародних відносин певною мірою збігаються, але мо­жуть і суперечити одні одним.

Контрольна функція базується на тому, що міжнародні фінанси відображають рух суспільного продукту в грошовій, тобто універсальній (зіставлюваній), формі. Це дає мож­ливість здійснювати у будь-який час, на будь-якому етапі облік та аналіз руху світового суспільного продукту в гро­шовій формі. Інформація, отримана під час такого аналізу, є основою для прийняття подальших рішень щодо міжна­родних фінансів, розробки поточної та стратегічної міжна­родної фінансової політики. Можливість та ефективність практичної реалізації контрольної функції залежать від сту­пеня розуміння цієї можливості, політики держави, харак­теру та рівня її економічного розвитку, технічного оснащен­ня процесу збирання та обробки інформації.

На сучасному етапі міжнародні фінанси набули форми досить складної системи міжнародних потоків грошових коштів і пов'язаних з ними відносин.

Міжнародні фінанси є історичною категорією, яка по­стійно розвивається. В основі їх розвитку - об'єктивні соціально-економічні закони та закономірності.

 

 

1.2. Роль міжнародних валютно-кредитних установ на світовому

фінансовому ринку

 

 

Міжнародні фінансові інститути поділяються на дві групи: всесвітні та регіональні. До всесвітніх відносяться Міжнародний валютний фонд (МВФ), група Світового банку та Банк міжнародних розрахунків. Регіональні створюються за континентальною ознакою: Європейський банк реконструкції та розвитку; Азіатський банк розвитку; Африканський банк розвитку; Міжамериканський банк розвитку та ін.