Сутність і зміст управлінської діяльності
11

"педагогічний менеджмент", основна ідея якого полягає в тому, що педагог стає організатором, радником в процесі навчання, виховання та розвитку особистісних, творчих та професійних здібностей студента. На нашу думку, найбільш вдале визначення терміну "педагогічний менеджмент" пропонує В.П. Симонов.

"Педагогічний менеджмент – це комплекс принципів, методів, організаційних форм та технологічних прийомів управління освітнім процесом, який направлений на підвищення його ефективності та якості." Викладач є менеджером освітнього процесу на своєму управлінському рівні.

Управлінські функції завжди присутні в діяльності педагога, тому що в цьому й полягає сутність педагогічного процесу, який здійснюється на основі особистісно-орієнтованої парадигми в освіті. Навчальний процес, як правило, не тільки є детально продуманим, але й керованим. Практична діяльність викладача як управлінця свого рівня добре простежується в навчально-виховному процесі вищого навчального закладу, що працює в інноваційному режимі. Йдеться про функції педагогічного менеджменту в діяльності викладача в умовах його роботи зі студентами, коли викладач постійно використовує нові підходи в організації навчального процесу, нові технології та засоби реалізації особистісно-орієнтованої системи освіти, що забезпечує результативність його роботи.

 Відомо, що активні методи навчання (проблемні, евристичні) потребують набагато більше витрати часу, ніж традиційні (словесно-репродуктивні), тому що це не просто методи навчання, а методи організації навчальної діяльності на занятті.

Менеджмент – це педагогічна діяльність сьогодення. Гарним викладачем вважають того, хто точно знає, чого він хоче домогтися в результаті навчання студентів за своїм предметом, розділом чи темою; того, хто вміє ставити чіткі цілі на конкретне заняття перед собою та студентами; того, хто вміє побудувати раціональну програму досягнення цих цілей, тобто грамотно спланувати свою діяльність та діяльність тих, кого навчають; того, хто спроможний ефективно проконтролювати хід та засвоєння студентами відповідних елементів навчальної інформації, проаналізувати результативність діяльності та внести необхідні корективи.