Створення інтернет-магазину товарів легкої промисловості засобами PHP та MySQL
7

Високі ціни доступу разом з низькими швидкостями були нездоланним бар'єром для розвитку онлайн-торгівлі. У 2000 р. в Україні діяло лише близько 100 інтернет-магазинів. Проте в наступні роки ситуація почала змінюватись[5].

Вже на середину 2000-х років Інтернет перестав бути екзотикою для українців. У 2005 р. аудиторія «українського інтернету» перевищила 5 млн. користувачів. Це і стало основою для динамічного зростання онлайн-торгівлі.

За даними аналізу інтернет-аудиторії України в березні 2012р. доступ до інтернету мало 48% мешканців України віком від 15 років і старше. Користуються інтернетом: 42% (16,9млн) раз на місяць і частіше, 39% (15,7млн) раз на тиждень і частіше, 31% (12,4млн) щодня, або майже щодня.

В 2010 році налічувалося уже більше 6 тис. інтернет-магазинів в Україні, на сьогодні їх чисельність уже перевищує 8 тис.

Інтернет-магазини в Україні мають певні особливості, які відрізняють їх від зарубіжних аналогів. На відміну від США та Європи,  де в список провідних онлайн-магазинів часто входять філіали реально існуючих, в Україні найбільшою популярністю користуються повноцінні віртуальні ресурси електронної комерції.

Ріст обороту інтернет-торгівлі в Україні суттєво перевищує темпи розвитку традиційної. Тому частка товарів, куплених в мережі, неухильно зростає.

Стрімко розширюється й аудиторія клієнтів. У 2010 р. вже понад 85% користувачів Інтернету здійснили хоча б одну онлайн-покупку, тоді як у 2008 р. ця цифра не перевищувала 2/3. Зважаючи на те, що місячна аудиторія глобальної мережі впевнено перевищила 11 млн. осіб, мова може йти про величезний потенціал. Прогнозують, що до 2020 року уже кожен другий українець буде постійним клієнтом інтернет-магазинів.

Клієнтами інтернет-магазинів є переважно жителі великих міст, така ситуація пояснюється тим, що представництва онлайн-магазинів поки що існують лише у крупних містах[24].