Судова практика, її роль у цивільному процесі
13

Зрозуміло, що  Верховний  Суд  контролює  такі  рішення.  В  ряді країн  перевірка  конституційності  законів  покладена на спеціально створювані з цією метою конституційні суди: такий стан справ спостерігається у ФРН, в Австрії, Італії, у Туреччині, Монако тощо. Якщо звичайний суд має сумніви щодо конституційності закону, він в змозі лише припинити розгляд справи і звернутися з запитом до Конституційного Суду [10, c. 46].

В свою чергу, для України це питання не є однозначним, особливо у сфері цивільного судочинства. Проте, більшість вчених на сьогодні дотримуються тієї позиції, що судова практика здійснює досить вагомий вплив на правозастосування і ефективність цивільного судочинства. На думку А.В.Андрушко, Ю.В.Білоусова, Р.О.Стефанчука, О.І.Угриновської визнання судової практики у якості джерела цивільного процесу в повній мірі відповідає концепції судової влади, є складовою здійснюваної у нашій країні судово - правової реформи [13, c. 18].

В системі судової практики важливе місце відводиться рішенням Конституційного Суду України, правовою основою діяльності якого є Конституція України, Закон України "Про Конституційний Суд України" [3]. У теорії права, галузевих науках формуються власні підходи щодо природи актів Конституційного Суду України та їх місця в системі джерел права. Для цивільного процесуального права акти Конституційного Суду України повинні розглядатися у якості джерела права. Конституція України визначила два напрямки діяльності Конституційного Суду України, а саме вирішення питань про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і надання офіційного тлумачення Конституції України та законів України (ст. 147 Конституції) [1]. Аналогічні положення містяться у ст.ст. 13, 61, 62 Закону України "Про Конституційний Суд України". У ч. 3 ст. 8 ЦПК передбачено правило, що у разі виникнення у суду сумніву під час розгляду справи щодо відповідності закону чи іншого правового акта Конституції України, вирішення питання про конституційність якого належать до юрисдикції Конституційного Суду України, суд звертається до