Суб’єкти господарювання: загальна характеристика
19

податко­вих пільг, що призвело до значного зменшення кількості ново­утворених та діючих малих підприємств[17; с.490].

Інший напрям державної підтримки має непрямий характер і до його основних форм належать: податкові піль­ги; прискорена амортизація; знижки на витрати, пов’язані з підготовкою кадрів для підприєм­ницької діяльності; знижки на науково-дослідні роботи тощо. В той же час в Україні існують фонди, які є доступними джерелами отримання фінансових ресурсів для розвитку малого підприємництва. Такими є Державний інноваційний фонд України, Український фонд підтримки підприємництва та Український Державний фонд підтримки селянських (фер­мерських) господарств.

Вищенаведені форми та види підтримки ефективно використовуються та зарекомендовані як гнучкі важелі державної підтримки. Але, деякі види державної підтримки, передбачені законом, неспроможні повністю реалізуватися через слабку економіку та банківську систему.

Органами, що забезпечують розвиток малого і середнього підприємництва в Україні у межах своїх повноважень є Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, спеціально уповноважений орган у сфері розвитку малого і середнього підприємництва, інші центральні органи виконавчої влади, Верховна Рада Автономної Республіки Крим та Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування. А також спеціально уповноваженим органом у сфері розвитку малого і середнього підприємництва є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері розвитку підприємництва [13].

Таким чином, розвиток малого підприємництва відбувається на стадії вдосконалення і потребує підтримки з боку держави, яка відбувається шляхом створення сприятливих умов для розвитку  малого і середнього бізнесу; надання матеріально-технічного, технологічного, інформаційного забезпечення; стимулювання розвитку інвестиційної та інноваційної активності; сприяння реалізації  вироблених товарів, робіт чи послуг, а також