Комп`ютерна схемотехніка
5

 

1 Загальна частина

1.1 Призначення та застосування пристрою.

Автогенератор - це насамперед, електронний генератор з самозбудженням.

Автогенератор виробляє електричні (електромагнітні) коливання, які підтримуються подачею по ланцюгу позитивного зворотного зв'язку, частини змінної напруги з виходу автогенератора на його вхід. Це забезпечуэться тоді, коли наростання коливальної енергії буде перевершувати втрати, а саме тоді, коли петлевий коефіцієнт підсилення більше 1. При цьому амплітуда початкових коливань буде наростати.

Такі системи називають автоколивальними системами або автогенераторами, а коливання, що ними генеруються - автоколиваннями.

Автогенератори застосовуються, наприклад, в радіопередавальних пристроях, і в нашій сучасності автогенераторне обладнання має для нас величезне значення. Необхідно додати й те, що автогенератори знайшли своє широке застосування в самих різних сферах і галузях сучасної техніки.

Існує 2 режими роботи автогенератора: м'який і жорсткий режими.

М'який режим характеризується безумовним швидким встановленням стаціонарного режиму при включенні автогенератора.

Жорсткий режим вимагає додаткових умов для встановлення коливань: або великої величини коефіцієнта зворотного зв'язку, або додаткового зовнішнього впливу (накачування).

Існує кілька типів автогенераторів з певною структурою транзисторів. А саме генератори на польових транзисторах і на біполярних транзисторах.

Транзистор - електронний напівпровідниковий прилад, в якому струм, в ланцюзі двох електродів, управляється третім електродом.

Першими були винайдені польові транзистори (1928 рік), а біполярні з’явилися в 1947 році в лабораторії Bell Labs. І це була, без перебільшення, революція в електроніці.