Комп`ютерна схемотехніка
9

ніж емітера. Базу виготовляють з слабколегірованих напівпровідників (через що вона має великий опір) і роблять дуже тонкою. Оскільки площа контакту емітер-база виходить значно менше площі контакту база-колектор, то поміняти емітер з колектором місцями за допомогою зміни полярності підключення можна. Таким чином, транзистор відноситься до несиметричних пристроїв.

В даний час для генерування низьких і інфранизьких частот широко використовуються генератори на польових транзисторах, в яких замість коливального контуру використовуються RC-фільтри.

RC-генератори, працюючи в порівняно широкому діапазоні частот від часток герца до декількох мегагерц, забезпечують достатню стабільність коливань і мають малі габарити і масу.

Застосування польових транзисторів в схемах RC-генераторів вигідно відрізняє їх від біполярних транзисторів можливістю використання в ланцюзі позитивного зворотного зв'язку високоомних резисторів, що в свою чергу дозволяє використовувати конденсатори з меншими номіналами, що володіють більшою стабільністю.

Найпростіші RC-генератори на польових транзисторах зображені на малюнку (1.3). Як відомо, умови збудження генератора вимагають, щоб ланцюг зворотного зв'язку змінював на 180 °, для однокаскадного генератора, фазу сигналу, що надходить із стічним навантаженням в ланцюг затвору.

У схемі генератора, наведеного на малюнку (1.3-а), це досягається виконанням ланцюга зворотного зв'язку з кількох послідовно включених простих RC-ланок. Крім того, ослаблення сигналу при проходженні ланцюга зворотного зв'язку повинно компенсуватися посиленням каскаду.

Для ланцюгів з однаковими за значенням елементів R і С умова балансу фаз на частоті, що генерується f0 виконується при наступних співвідношеннях:

-Для триланкової: f0=0,065/RC;

-Для чотирьохланкової: f0=0,133/RC