Порядок та особливості розірвання шлюбу
15

РОЗДІЛ ІІ. ПОРЯДОК УКЛАДЕННЯ ШЛЮБУ

2.1.  Ознайомлення осіб, які бажають зареєструвати шлюб з їхніми правами та обов’язками.

Як казав колись Карл Маркс, "нікого не примушують брати шлюб, але кожного змушують коритися законам шлюбу, якщо він взяв шлюб". Тому майбутнє подружжя повинне бути обізнане в своїх прав та обов’язках.

На органи РАЦСу покладено обов’язок щодо ознайомлення осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, з їхніми правами та обов’язками як майбутнього подружжя і батьків та попередження про відповідальність за приховання перешкод до реєстрації шлюбу.

Це положення, затверджене статтею 29 Сімейного кодексу та пунктом 4.6  Правил реєстрації актів громадянського стану в Україні, спрямоване на забезпечення стабільності шлюбу, уникнення інцидентів між подружжям [11]. Однак навряд чи орган РАЦСу в змозі ознайомити зазначених осіб з усіма їхніми правами та обов’язками як майбутніх подружжя і батьків.

У такому випадку, як слушно зазначають деякі автори, йому довелось би переказати майбутньому подружжю більшу частину статей Сімейного кодексу (якщо навіть не весь кодекс повністю), що практично неможливо.

Тому орган реєстрації актів цивільного стану повинен ознайомлювати осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, перш за все з:

  • умовами вступу в шлюб і перешкодами цьому, встановленими законом. В контексті даного питання необхідно згадати про необхідність додержання правил статті 30 Сімейного кодексу, в якій зазначено, що особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, повинні повідомити одна одну про стан свого здоров'я приховання тяжкої хвороби, а також хвороби, небезпечної для другого з подружжя, їхніх нащадків, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним.

     Однак не зазначаються наслідки, що можуть настати у разі порушення цього правила. До того ж, закон не передбачає можливості категоричної відмови у реєстрації шлюбу за медичним показанням. Проте приховування