Порядок та особливості розірвання шлюбу
33

Треба зазначити, що при визнанні шлюбу недійсним за добросовісною дружиною або чоловіком за її / його бажанням можуть бути збережені лише права, передбачені статтею 46. Інших прав вона чи він не має.

 

ВИСНОВОК

Отже, в даній курсовій роботі було розкрито якнайповніше  поняття шлюбу, зазначені необхідні умови щоб вступу до шлюбу, порядок укладення шлюбу, а також випадки, коли шлюб вважається недійсним.

Новий Сімейний кодекс розкриває поняття шлюбу лише в тих межах, в яких відносини шлюбу піддаються регламентації сімейно-правовими нормами і розглядає його просто, як сімейний союз чоловіка та жінки, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Але ж в цьому визначенні не зазначено, наприклад, що цей союз ґрунтується обов’язково на вільній згоді осіб поєднати свої долі. Тому влучніше дати таке визначення шлюбу: шлюб – це вільний, спрямований на створення сім'ї союз рівноправних жінки та чоловіка, укладений з додержанням умов та форми, встановлених законом, який породжує взаємні права та обов’язки подружжя. Шлюб є основою сім'ї, яка, згідно статті 3 Сімейного кодексу, є первинним та основним осередком суспільства.

Будь-який шлюб, якщо до нього робити підхід з правової точки зору, є в кожному випадку цілком конкретним правовідношенням, тобто відношенням, породжуючим якісь певні права та обов'язки. Реєстрація шлюбу – це юридичний акт. У сукупності зі згодою осіб на вступ до шлюбу він створює шлюбний союз як цілісне і складне правовідношення між жінкою і чоловіком.

Для укладення шлюбу необхідно дотримуватися двох головних вимог: вільної згоди жінки та чоловіка на укладення шлюбу, а також звісно досягнення шлюбного віку.

І якщо у останньому випадку ще можна дійти компромісу (наприклад це може бути вагітність жінки, яка не досягла шлюбного віку, і дозвіл суду у такому випадку на укладення шлюбу