Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України
9

Справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено Законом [7].

Перепрофілювання підприємства — це зміна виду його діяльності, зміна виду виробництва тощо. У разі перепрофілювання може виникнути потреба замінити працівників одних професій, спеціальностей іншими. При цьому, може бути внесено зміни до штатного розпису, виведено одні посади і натомість уведено інші [19, с. 75].

Відповідно до статті 64 Господарського кодексу України (далі – ГК України) підприємству надано право самостійно визначати свою організаційну структуру, встановлювати кількість працівників і штатний розпис, так само в разі виробничої потреби скорочувати штат або чисельність працівників [3]. Тобто, роботодавець на свій розсуд має право зменшити чисельність працівників певного фаху і кваліфікації, а також скоротити посади, звільнити працівників, водночас ухваливши рішення про прийняття на роботу працівників іншого фаху і кваліфікації, збільшити кількість інших посад.

У всіх цих випадках з працівником трудовий договір може бути розірвано, якщо проводилось скорочення чисельності або штату працівників. Скорочення чисельності полягає у зменшенні кількості працівників на підприємстві, а під скороченням штатів розуміють зменшення кількості посад, передбачених штатним розкладом [19, c. 77].

Звертаємо увагу на те, що «ліквідація», «реорганізація», «перепрофілювання», «банкрутство», «скорочення чисельності або штату працівників» - стосуються саме підприємств, установ, організацій як юридичних осіб, а не їх структурних підрозділів.

Згідно ст. ст. 80, 104 - 111 ЦК України, ст. ст. 62-66, 79-92 ГК України, ст. ст. 1-22 Закону України «Про господарські товариства», підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис. Підприємство може складатися з виробничих або функціональних структурних підрозділів (виробництв, відділень, цехів, управлінь, бюро, служб тощо) та створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи.