Розкрийте поняття допиту. Вкажіть криміналістичну характеристику шахрайства
5

[6, c. 192].

В ситуації протистояння, психологічної бототьби, коли допитуваний приховує відомі йому обставини, дає неправдиві показання, до нього застосовується психологічний вплив. Суть психологічного впливу полягає в застосуванні прийомів, що забезпечують найбільш ефективну форму повідомлення доказового матеріалу, спрямованих на зміну ходу і змісту психічних процесів, суб’єктивної позиції допитуваного, переконання його в необхідності дати правдиві показання, допомогти слідчому в установленні істини.

Психологічний вплив здійснюється в межах кримінально- процесуального закону. За загальним правилом, не можна домагатися показань шляхом насилля, погроз та інших незаконних дій. Попередній відбір, логічне упорядкування наявних фактів і висновків, пред’явлення їх в ефективній емоційній формі і тактично обумовленій послідовності – все це і визначає успішність психологічного впливу.

Психологічний вплив на допитуваного має певне значення під час виникнення конфліктних ситуацій в ході допиту. В таких ситуаціях тактичні прийоми, спрямовані на встановлення психологічного контакту з допитуваним, грунтуються на використанні даних психології, логіки та інших наук.

У конфліктних ситуаціях, коли допитуваний приховує інформацію, можна застосовувати наступні прийоми психологічного впливу: переконання, звернення до почуттів гідності, гордості, справедливості та шляхетності тощо. Прийоми переконання мають бути зрозумілими допитуваному, їх слід повторювати кілька разів, посилатися на відсутність логіки фактів [6, c. 193].

Для викриття неправдивих свідчень застосовують прийоми психологічного впливу:

- замовчування обставин, які відомі слідчому;