Журналіст як суб’єкт масово-інформаційної діяльності
21

Розглянемо детальніше одну з обраних реплік: «Нехай дієслова працюють»:

«Дієслово, особливо в активному стані, відіграє у реченні головну роль. Від нього залежить рух і темп. Характерна риса абстрактного стилю полягає в антипатії до виразних дієслів, які заміняються комбінаціями розпливчастих дієслів, абстрактних іменників і означень. Наприклад, «Портленд перебуває в колективній жалобі за загиблими молодими альпіністами» доцільніше замінити на «Портленд сумує за загиблими молодими альпіністами».

У деяких випадках багатослівніша форма виправдана через те, що вона передає якісь нюанси. Наприклад, «досягли домовленості» вказує на триваліші зусилля, ніж «домовились». Проте, як правило, достатньо одного дієслова» [11, с. 88].

1.2. Етично-правові аспекти в контексті журналістського професіоналізму

Будь-яка сфера суспільної діяльності регулюється етично-правовою базою. Журналістика не є винятком. У попередньому підрозділі поняття майстерності журналіста було висвітлено з позиції певних навичок, правил створення контенту, особистих якостей та умінь представників медіасфери. Однак однією з найголовніших позицій в майстерній діяльності журналіста залишається дотримання ним етично-правових норм. Варто детально визначити ці норми та досліди як саме вони регулюють взаємодію журналіста з законом та з представниками інших сфер суспільної діяльності.

Правові норми журналістики України повинен знати кожен журналіст, оскільки без знання закону певної сфери, працювати в ній неможливо. Журналістика не є винятком. Журналіст повинен чітко знати свої права та обов’язки, а також закони, якими регулюються усі суспільні процеси в галузі журналістики.