Журналіст як суб’єкт масово-інформаційної діяльності
45

1)    Об'єктом вивчення може виступати журналістська діяльність як частина системи соціального управління. Тут вирішується питання про ефективність діяльності журналістського корпусу – провідника управлінських рішень різного рівня.

2)    Як об'єкт дослідження виділяються ЗМІ як відносно відокремлений інститут, що функціонує за властивими йому специфічними законами, а його співробітники мають корпоративні (соціальні та професійні) інтереси, які інститут ЗМІ та складові його структурні елементи здатні відстоювати з різним успіхом. Отже, в даному варіанті основну проблематику можна позначити як здатність інституту ЗМІ підтримувати оптимальні умови свого функціонування.

3)    Не можна не назвати і ще один об'єкт вивчення – самого журналіста, творчого працівника або творчі колективи та організації. Тоді проблема ефективності знаходить своє вираження у вивченні різних сторін творчого процесу створення журналістських текстів, їх сприйняття аудиторією ЗМІ.

Варіанти виділення об'єкта дослідження і відповідної їм проблематики мають загальні підстави:

        в основу вирішення проблеми ефективності журналістської діяльності (незалежно від визначення основного об'єкта дослідження) повинно бути покладено вивчення місця і ролі журналістики в суспільстві, взаємодії ЗМІ та аудиторії;

        також незалежно від визначення об'єкта дослідження провідною розглядається особистість журналіста;

        вважається також, що проблема ефективності – це, насамперед, проблема прагматичної адекватності, тобто розрахунку кожного кроку журналістської діяльності на кінцевий результат [26, с. 6].