Облiк операцiй з руху товарiв
6

При веденні натурально-вартісного обліку можуть застосовуватися наступні методи обліку товарів:

1. Сортовий метод. При цьому методі товари враховуються в картках сортового обліку, де відображаються наявність та рух (прихід і витрата) товарів;

2. Партійний метод. При цьому методі облік товарів ведеться в тому ж порядку, що і при сортовому методі, але окремо по кожній партії товарів. Під партією розуміються товари, які надійшли одночасно по одному транспортному документу, а також:

       товари, які надійшли одночасно одним видом транспорту - однією автоколоною, вагоном, судном і т. п. незалежно від кількості транспортних документів;

       товари одного найменування, які надійшли одночасно по декількох транспортних документам одного постачальника і не мають розбіжностей по кількості і якості.

Партійний метод рекомендується застосовувати одночасно в бухгалтерському та складському обліку товарів.

Отже, товари – це частина матеріально-виробничих запасів, придбана або отримана від інших юридичних і фізичних осіб і призначена для продажу (перепродажу) без додаткової обробки.

Основними завданнями обліку товарів є: формування фактичної собівартості товарів; правильне і своєчасне документальне оформлення операцій і забезпечення достовірних даних щодо надходження та відпуску товарів; контроль за збереженням товарів в місцях їх зберігання і на всіх етапах їх руху; контроль за дотриманням встановлених організацією норм запасів товарів, що забезпечують безперебійний процес їх реалізації; своєчасне виявлення непотрібних і зайвих запасів товарів з метою їх якнайшвидшої реалізації або виявлення інших можливостей залучення їх в обіг; проведення аналізу ефективності використання товарних запасів.