Теоретичні та практичні засади інструментів грошово-кредитної політики
2

ВСТУП

 

В кожній країні грошово-кредитна політика відіграє велике


значення, тому що шляхом регулювання грошової маси в обігу вона спрямована на забезпечення ефективного функціонування економіки. Її провідними цілями є зростання економіки, зростання добробуту населення, цінова стабільність, стабільність обмінного курсу тощо.

Перехід України до ринкових відносин диктував необхідність створення дієвої банківської системи та проведення НБУ ефективної грошово-кредитної політики. Умови та завдання реалізації такої грошово-кредитної політики визначається рівнем розвитку грошово-кредитного ринку та економіки в цілому, ситуаціями, які відбуваються в банківський системі тощо.

Грошово-кредитна політика тісно пов’язана з валютною, податковою, бюджетною політиками. Таким чином для ефективної реалізації грошово-кредитної політики необхідна узгодженість та координація між ними.

Головною метою грошово-кредитної політики у часи золотого стандарту була підтримка стабільної ціни на золото. Але при застосування плаваючих курсів головною метою у більшості країн стала цінова стабільність, тобто незначне, стабільне зростання цін.

Центральні банки країн з ринковою економікою мають у своєму розпорядженні досить широкий набір інструментів грошово-кредитного регулювання. Використання цих інструментів залежить від спрямованості економічного розвитку країни, ступеня відкритості економіки, розвинутості грошового ринку, особливостей національної банківської системи, традицій, конкретних умов.

Визначення пріоритетності сучасних інструментів грошово-кредитної політики залежить від цілей, які поставлені ЦБ, а також ступені дієвості впливу використання конкретних інструментів.

В умовах трансформації економіки в Україні Національний банк поступово освоїв інструменти грошово-кредитної політики. В сучасних умовах  є  важливим  виз