Теоретичні та практичні засади інструментів грошово-кредитної політики
29

ВИСНОВОК

 

Дослідивши поняття грошово-кредитна політика та її сучасні інструменти, можна зробити висновок, що грошово-кредитна політика спрямована на регулювання стабільності економіки держави, сприянню розвитку грошово-кредитного ринку та економічному зростанню, а також збільшенню зайнятості та стримуванню інфляції.

Для ефективної реалізації грошово-кредитної політики, необхідно чітко визначити її цілі та виділити інструменти для досягнення цих цілей.

Інструменти грошово-кредитної політики – це такі регулятивні заходи (прийоми, методи), які перебувають у повному розпорядженні Центрального банку, безпосередньо ним контролюються і використання яких впливає на цільові орієнтири грошово-кредитної політики.

Інструменти грошово-кредитної політики можна класифікувати за різними ознаками, головними з них є:

характер впливу на грошовий ринок;

спрямованість регулятивного впливу;

характер впливу на ліквідність банків;

періодичність використання.

Механізм грошово-кредитної політики дає змогу ЦБ впливати на різні сфери діяльності. Вплив здійснюється за допомогою сучасних інструментів грошово-кредитної політики. Зокрема це встановлення норм обов’язкових резервів, процентна політика, рефінансування банків, операції з цінними паперами,у тому числі з казначейськими зобов’язаннями, на відкритому ринку,регулювання імпорту та експорту капіталу,

Від ефективного їх застосування і буде залежати фінансова стійкості банківської системи України.

Також можна зазначити, що Національний банк України використовує всі інструменти грошово-кредитної політики.

На сучасному етапі НБУ веде ефективну політику.