Транснацiональнi корпорацiї США та їх роль у мiжнароднiй iнвестицiйнiй дiяльностi
21

 

Рисунок 2.1 - Кореляцiйне поле прямих iнвестицiй транснацiональних корпорацiй США та свiтового ВВП, 2007-2015 роки

 

Тiсноту лiнiйного зв’язку мiж залежною змiнною У та незалежною змiнною Х оцiнимо за допомогою коефiцiєнта кореляцiї. Для даної моделi вiн дорiвнює R = 0,94, що свiдчить про досить високий (близький до функцiонального) зв'язок мiж обсягами прямих iнвестицiй американських ТНК та свiтовим ВВП. Коефiцiєнт детермiнацiї R2 =0,88, що говорить про те, що 88% варiацiї свiтового ВВП (У) пояснюється варiацiєю прямих iнвестицiй iз американських ТНК (Х).

Скоригований коефiцiєнт детермiнацiї визначає тiсноту зв’язку з врахуванням ступенiв свободи загальної i залишкової дисперсiї. Вiн дає таку оцiнку зв’язку, котра не залежить вiд числа факторiв i тому може порiвнюватися по рiзних моделях з рiзним числом факторiв. Оскiльки значення скоригованого коефiцiєнта детермiнацiї  = = 0,8653, то вiн також вказує на високу детермiнованiсть свiтового ВВП вiд обсягу прямих iнвестицiй американських ТНК.

Адекватнiсть побудованої моделi оцiнимо за допомогою F-критерiю Фiшера. Фактичне значення F-критерiю дорiвнює 58,8338. Табличне значення