Автоматизовані виробничі процеси в харчовій промисловості
2

1 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА

 

 

1.1     Характеристика приміщення у якому знаходиться об’єкт

     автоматизації

 

Виробництво цукру характеризується високою вибухо-тапожежо- небезпекою. Сам цукор є горючою речовиною, зважена в повітрі виробничих приміщень пил цукру вибухонебезпечна, осіла цукровий пил пожежо-небезпечна, вона сильно електризується. У технологічному процесі використовуються такі небезпечні речовини, як формалін, сірка, кислоти; виділяються аміак, водень, оксид вуглецю, діоксид сірки. Горючими речовинами є сухий буряковий жом і його пил, а також використовуються при затарюванні пакувальні матеріали. Для очищення рафінадних сиропів в якості адсорбентів застосовуються кістяний і активоване вугілля. Пожежо-небезпечні властивості речовин, що зустрічаються в цукровому виробництві.

Цукрова пил при відносній вологості повітря понад 70% не загоряється, тому ряд технологічних операцій, аж до виходу цукру-сирцю з продуктового відділення, не представляє пожежної небезпеки. Виняток становлять дифузійні батареї, де для дезінфекції використовується формалін; Випарна станція, при виварку якої виділяється водень; сірчані печі, призначені для вироблення сульфітаціонного газу; випалювання вапняку і сушіння жому.

Сушка та упаковка цукру-піску, оброблення, сортування і пакування цукру-рафінаду, виробництво цукрової пудри є найбільш небезпечними в пожежному відношенні переділами виробництва, тому що з-за високих концентрацій цукрового пилу можливі не лише загоряння, але і вибухи. Виробництво цукру-рафінаду більш пожежонебезпеки, ніж цукробурякове виробництво, тому що сировиною для нього служить цукор-пісок, а не буряк або сирець. Оцінка категорій виробничих приміщень за вибухо-іпожежо-небезпеки, а також класифікація їх за вимогами до пожежної безпеки