Організація планово-попереджувального ремонту електрообладнання та електричних мереж ремонтно-механічного цеху
3

 

 

ВСТУП

 

Ефективність роботи промислових підприємств визначається безвідмовною роботою обладнання енергогосподарства. Тому необхідно постійно контролювати i підтримувати певні показники його надійності, що неможливо здійснювати без належної організації poбіт по технічному обслуговуванню та ремонту електричного обладнання.

Науково-технічний прогрес і курс його прискорення потребують критичного підходу до прийомів і методів управління промисловими підприємствами, зокрема їх допоміжними, ремонтними службами, де є великі резерви економії трудових і матеріальних ресурсів.

За останні роки продовжується подальша систематизація діяльності енергетичних служб промислових підприємств, поглиблення науки і практики ремонту та оновлення машин і обладнання, удосконалюються відповідні директивні документи та державні стандарти з експлуатації техніки. Ще гостріше постало питання економічної ефективності капітального ремонту – частини загальної проблеми ефективності впровадження нової техніки. В останні роки продовжується систематизація діяльності енергетичних служб i промислових підприємств, поглиблення науки i практики ремонту та оновлення машин i обладнання, удосконалюються відповідні директивні документи i державні стандарти по експлуатації техніки.

Розвивається НОП, бригадирський підряд, господарський розрахунок та інше, що в свою чергу повинно підняти рівень продуктивності i якості праці.

На промислових підприємствах все ширше застосовуються автоматизовані системи управління технологічними процесами (АСУ П) на основі використання ЕОМ, які застосовуються і в енергетичних службах підприємств.

Разом із тим залишається серйозним питання раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів, їх економії, боротьби із втратами в результаті аварій, незадовільної експлуатації та ремонту обладнання і техніки. Важливим питанням є також охорона навколишнього середовища, очищення викидів промислової діяльності підприємства.

В ocновi заходів, направлених на удосконалення господарської діяльності підприємств, лежить прагнення забезпечити стабільність i ефективність функціонування обладнання і одночасним зменшенням трудових та матеріальних затрат, шляхом підвищення продуктивності i якості праці, удосконалення виробництва та забезпечення змінними i запасними вузлами i деталями, удосконалення діяльності ремонтних служб безпосередньо на промислових підприємствах, покращення організації праці i матеріального стимулювання ремонтних робітників.