Відповідальність у цивільному праві
3

ВСТУП

 

Цивільно-правова відповідальність належить до тих правових явищ, які завжди привертали увагу дослідників. Проблеми цивільно-правової відповідальності включають з’ясування сутності цього поняття, його правової мети, визначення розміру відповідальності тощо. Положення цивільно-правової відповідальності досить тісно пов’язані з положеннями юридичної відповідальності, тому що поняття «цивільно-правова відповідальність» і «юридична відповідальність» співвідносяться як видове і родове.

Наша держава йде шляхом розвитку демократії ринкових відносин, люди вчаться нести громадянську відповідальність та доводити свої права в суді. Знаючи і реалізуючи свої права вони зможуть захистити себе від чиновницького свавілля та бюрократії і в подальшому побудувати даний демократичне суспільство. Знання прав та обов'язків робить людину більш відповідальним за своє життя і долю своєї країни.

Актуальність дослідження зумовлена змінами соціально – економічних умов – різноманіття форм власності, ринкові відносини, впровадження нових методів господарювання, новими сучасними підходами до цивільно-правового регулювання цих відносин, що потребують досконалого нормативного закріплення відповідальності, правове регулювання яких здійснюється на основі закону, договору, принципів цивільного права і звичаїв ділового обороту.

Вважається, що цивільно-правова відповідальність достатньо досліджені наукою цивільного права та належно врегульовані Цивільним кодексом України і спеціальними законами. Але судова практика, практика виконання договірних зобов’язань свідчать про недосконалість законодавства, неоднозначне розуміння окремих понять, норм закону і його застосування