Відповідальність у цивільному праві
5

 

Розділ 1. Загальна характеристика цивільно-правової відповідальності за законодавством України

1.1.          Поняття цивільно-правової відповідальності

Поняття відповідальності, її підстав і умов застосування є загальнотеоретичними і не можуть бути різними в окремих галузях права. Більшість вчених ототожнюють відповідальність з покаранням. Справедливо, на наш погляд, твердження про те, що "будь-яке примусове позбавлення прав - це покарання".

У правовій літературі звертається увага на два аспекти юридичної відповідальності: перспективний (позитивний, активний, позитивний) і ретроспективний (негативний, пасивний, негативний). Позитивна юридична відповідальність - це регульований правом додатковий обов'язок суб'єкта дати звіт про свої дії за належне виконання основних обов'язків за законом або договором. Для неї характерні добровільне та ініціативне виконання обов'язків, самодисципліна, висока правова свідомість.

Позитивна відповідальність грає істотну роль у цивільних правовідносинах. Цивільно-правова відповідальність має, перш за все, попереджувально-виховне значення для договірної дисципліни. Сторони цивільних правовідносин повинні знати, що невиконання ними своїх обов'язків може спричинити за собою порушення суспільних відносин, майнові втрати та інші несприятливі наслідки для іншої сторони і суспільства в цілому, і не допускати порушення своїх обов'язків.

Питання, що стосується умов настання цивільно-правової відповідальності є дискусійним в науці і не має однозначної відповіді.

Є думка, що підставою виникнення відповідальності, є не правопорушення, а існування обов'язків, покладених на всіх без винятку учасників суспільних відносин.