Етапи формування товарного асортименту
13

Комп'ютерне моделювання товарного асортименту передбачає таку послідовність:

Перший етап - це логічний підбір факторів, що вводяться у модель. При цьому фактори повинні бути кількісно вимірюваними.

Другий етап - це встановлення математичної форми зв'язку між величиною групового або внутрішньогрупового асортименту та факторами, що його обумовлюють. На практиці найчастіше застосовують лінійні рівняння множинної регресії.

Третій етап - це визначення значень параметрів рівнянь. Завершальний етап - це розрахунок товарного асортименту на плановий період. Він здійснюється шляхом підстановки розрахованих параметрів у рівняння регресії.

Наявність широкого асортименту обумовлюється такими завданнями:

  • необхідність заняття переважного положення на ринку підприємств роздрібної торгівлі за рахунок оптимального як за широтою, так і за глибиною представлення асортименту;
  • необхідністю виконання намічених фінансових результатів;
  • іміджевою політикою магазину (мережі) на місцевому або національному ринку.

Основну увагу під час формування асортименту приділяють наявності: товарів вітчизняних виробників відомих марок; найбільш відомих марок зарубіжних виробників; торгових марок, які активно рекламують у засобах масової інформації; продукції власного виробництва у супермаркетах.

Придання асортименту товарів необхідної стійкості, стабільності, гнучкості. Забезпечення стійкості асортименту, дозволяє скорочувати витрати часу на здійснення покупки та відвідування торговельних підприємств.