Етапи формування товарного асортименту
3

1. ПОНЯТТЯ ТОРГОВОГО АСОРТИМЕНТУ

Товарний асортимент – це підбір або набір різноманітних товарів, об'єднаних певною споживчою, торговою або виробничою ознакою. Розрізняють промисловий і торговий асортимент товарів. Промисловий (виробничий) асортимент товарів – це товари народного споживання, які виробляють промислові підприємства. Асортимент товарів, що надходить на оптові й роздрібні торгові підприємства, – асортимент товарів торговий.

Промисловий і торговий асортимент товарів взаємопов'язані. У сферу обігу (торгівлю) надходить продукція промислових підприємств, асортимент якої визначається потребами населення, попитом споживачів, сировинними і виробничими можливостями, замовленнями торгівлі.

У торговому асортименті товарів виділяють асортимент товарної групи й асортимент торгового підприємства. Асортимент товарної групи – це види й різновиди товарів, що входять до кожної з товарних груп, іноді він формується з продукції різних галузей промисловості (наприклад, галантерея текстильна, шкіряна, з пластмас тощо). Асортимент товарів окремої товарної групи подається у відповідному прейскуранті роздрібних цін.

У торгівлі виділяють товари простого і складного асортименту. Перші (шкільні зошити, чорнило тощо) класифікують за нечисленними ознаками. Другі (одяг, взуття, посуд тощо) поділяють за призначенням, вихідними матеріалами, способами виробництва, конструкції та іншими ознаками, їх асортимент дуже різноманітний.

Асортимент товарів торгового підприємства визначається типом підприємства (магазин, склад, оптова база). Спеціалізовані торгові підприємства реалізують товари вузького асортименту, наприклад, однієї товарної групи (одяг), підгрупи, іноді навіть виду (краватки), але ці товари подані у повній номенклатурі.

Асортимент товарів кількісно характеризується такими основними показниками структура, широта, повнота, стійкість, ступінь оновлення.