Облік розрахунків за виплатами працівникам
51

дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду.

Згідно з Інструкцією №69, інвентаризація витрат майбутніхперіодів , забезпечень та резервів майбутніх витрат і платежів полягає в перевірці обґрунтованості залишку вказаних сум на дату інвентаризації, відповідності затвердженому розпорядчим документом керівника підприємства переліку створюваних забезпечень і резервів. Як правило, інвентаризація резерву на оплату відпусток здійснюється раз на рік, за підсумками року.

Порядок розрахунку, визначений Інструкцією №69, згідно з якою:

                                             ,                                                (2.6)

де Р - сума резерву, грн;

Д отп - кількість днів невикористаної працівниками відпустки;

СРЗ - середньоденна зарплата працівників, грн/день, яка визначається згідно з законодавством (Порядок 100) [32].

При цьому кількість днів невикористаної відпустки може бути обчислена за два роки і зменшується на кількість авансованої відпустки у тих випадках, коли чергова відпустка частково надана у рахунок майбутнього (невідпрацьованого) періоду. За підсумками проведеного розрахунку необхідно здійснити корегування нарахованої суми резерву. Враховуючи норми П(С)БО 11, зменшення сальдо по рахунку 471 можливо здійснити шляхом відображення доходу по субрахунку 719 або методом сторно.

У випадку, якщо створеного резерву на оплату відпусток виявиться недостатньо, додаткові витрати необхідно віднести до складу операційних витрат того періоду, у якому вони виникли. До того ж слід пам’ятати, що по рахунку 471 не існує дебетового залишку, тому використовувати резерву більше, ніж нараховано, заборонено.

Звіт про сукупний дохід призначений для відображення, визнаних у бухгалтерському обліку, доходів і витрат та визначення фінансових результатів підприємства за звітний період. Інформація, наведена у даній формі фінансової