Облік розрахунків за виплатами працівникам
73

У відповідності з чинним законодавством відповідальність за охорону праці несе керівник. На ПАТ «Спецлісмаш» функції служби охорони праці виконує особа за сумісництвом, яка має відповідну підготовку, тому що на підприємстві менше 50 працівників. В обов’язки цієї особи входить організація навчання з вимог безпеки, виробничої санітарії працівників і участь в комісіях для перевірки знань з охорони праці та контроль за проведенням навчання. Фахівець з охорони праці організовує своєчасне розслідування обставин і причин нещасних випадків, бере участь у розслідуванні, складає звіти про травматизм, вивчає його причину і розробляє заходи щодо цього усунення. Він забезпечує своєчасне подання відділом матеріально-технічного постачання заявок на спец одяг, на санітарно-технічне обладнання та контролює своєчасне і правильне використання коштів, які виділяються на проведення заходів щодо охорони праці.

Однією з основних функцій служби є проведення навчань, інструктажів, перевірки знань з питань охорони праці. Інженер по охороні праці має право проводити перевірку виконання трудового законодавства, стан охорони праці, виробничої санітарії, забороняти роботу яка загрожує здоров’ю, або життю працюючих, вимагати від керівників підрозділів своєчасного розслідування нещасних випадків, забороняти використання обладнання та приладів, що не відповідають вимогам охорони праці. На підприємстві, при прийнятті на роботу, в процесі роботи проводяться навчання з питань охорони праці, а також перевірка їх знань, інструктаж та допуск працівників до роботи, який реєструється у відповідних журналах.

Проводять такі  інструктажі:

                   вступний інструктаж з головними спеціалістами проводить інженер з охорони праці. Усі працівники, які приймаються на роботу, проходять вступний інструктаж, який проводить інженер по охороні праці з урахуванням особливостей виробництва. Запис про це проводиться в журналі реєстрації ввідного інструктажу з обов’язковими підписами інструктованого й інструктуючого і в до