Облік розрахунків за виплатами працівникам
87

всі норми і гарантії передбачені законодавством про оплату праці. На практиці використовуються дві форми оплати праці – відрядна і погодинна.

Щодо систем – це відрядно-преміальна і погодинно-преміальна. Причому питома вага погодинної заробітної плати є значно більшою. На перспективу бажано повністю відмовитися від відрядної форми оплати праці, але існує цілий ряд факторів, які перешкоджають цьому. Це перш за все сезонний характер роботи підприємства. В залежності від результатів діяльності підприємства за певний період адміністрацією у погодженні із профспілковим комітетом встановлюються надбавки, доплати і премії, що передбачено у колективному договорі. На сучасному етапі деякі з перелічених недоліків усунено, але розширювати виробництво не дозволяє ще й фізично та морально зношені виробничі потужності. Колективним договором передбачена виплата заробітної плати натурою за бажанням працівника, зокрема: оплата комунальних послуг.

В цілому облік праці та її оплати на підприємстві відповідає існуючим нормам та інструктивним законодавчим документам. Але на підприємстві є ряд недоліків при організації обліку праці та її оплати, які негативно впливають як на господарську діяльність підприємства в цілому, так і на організації роботи самої бухгалтерії. До основних недоліків можна віднести ще досить низький рівень оплати праці на підприємстві який не є стимулом для підвищення продуктивності праці робітників підприємства, погану організацію первинного обліку праці в підрозділах господарства.

Також значним недоліком є те, що в господарстві лише одне автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМ), так як облік праці та її оплати досить трудомісткий і це не дає змогу підвищити рівень продуктивності робітників бухгалтерії. При введенні автоматизованих робочих місць витрати праці у бухгалтерії підприємства значно зменшаться, що дає значну економію робочого часу та підвищення ефективності праці.

Також з метою поліпшення обліку праці та її оплати необхідно розробити точний графік документообігу та чітко дотримуватися строків подання до