Домашня бібліотека
3

 

1.Теоретичні відомості

1.1 Ієрархія

Ієрархія - це аранжована та упорядкована система абстракцій.

Основними видами ієрархічних структур стосовно до складних систем є структура класів (ієрархія за номенклатурою) та структура об’єктів (ієрархія за складом).

Принципи абстрагування, обмеження доступу та ієрархії конкурують між собою - якщо абстрагування даних полягає у встановленні жорстких меж, що захищають стан та функції об’єкта, то принцип успадкування вимагає відкрити доступ і до стану, і до функцій об’єкта для майбутніх похідних об’єктів.

Для будь-якого класу може існувати два види об’єктів-користувачів: "рідні" об’єкти, які використовують операції даного класу для доступу до його елементів, та об’єкти-підкласи, що отримані за допомогою успадкування даного класу. Існує три способи порушення механізму обмеження доступу через механізм успадкування: підклас може отримати доступ до даних свого суперкласу, здійснити виклик відокремленої (захищеної) функції суперкласу та звернутися напрямки до суперкласу. Різні мови програмування по-різному реалізують такі механізми успадкування та обмеження доступу, та найбільш гнучким та одночасно непростим у цьому відношенні є Сі++.

 

1.2 Модульність

Модульність - це властивість програмної системи, що пов’язана із можливістю декомпозиції її на ряд внутрішньо зв’язаних на слабко пов’язаних між собою модулів.

 

Розподіл програми на уривки (частини) дозволяє частково зменшити її складність, однак значно важливішим є той факт, що цей процес покращує