Кінесика як форма невербального спілкуіання
17

Часто зустрічається так званий погляд скоса. Він використовується для передачі інтересу чи ворожості. Якщо такий погляд супроводжується злегка піднятими бровами чи посмішкою, то він означає зацікавленість і часто використовується для того, щоб заманити співрозмовника. Якщо він супроводжується опущеними вниз бровами, нахмуреним лобом або опущеними куточками рота, то він означає підозріле, вороже чи критичне ставлення.

Найбільше нас дратують люди, які під час розмови опускають повіки. Це підсвідомий жест, який є спробою людини прибрати вас зі свого поля зору, тому що ви йому набридли чи стали нецікаві, або він почуває свою перевагу над вами. При нормальній частоті моргання 6-8 разів на хвилину віка цієї людини закриваються на секунду чи більше, начебто людина моментально стирає вас зі своєї пам'яті.

Якщо людина підкреслює свою перевагу над вами, то його прикриті повіки сполучаються з відкинутою назад головою і довгим поглядом, відомим як погляд звисока.

Якщо ви помітили подібний погляд у вашого співрозмовника, то це означає, що ваша поведінка викликає в нього негативну реакцію і потрібно щось змінити, щоб успішно завершити розмову.

 

Очі дзеркало душі

Існує сувора зв'язок між рухами очей і способами мислення, які використовує людина в даний момент для вирішення того чи іншого завдання. Давайте розберемося в ній, але спочатку визначимо наступне: людина мислить за допомогою внутрішніх образів. Ці образи можуть бути зоровими, слуховими та кинестетическими інакше тілесними. Наприклад, якщо ви прямо зараз спробуєте зрозуміти якого кольору очі вашого друга чи подруги ..., то перш, ніж у вас буде готовий відповідь ви створите внутрішній зоровий образ особи цієї людини, без цього ви не зможете отримати відповідь. Іноді буває, що людина сама не усвідомлює образи за допомогою яких приймає те чи інше рішення, але це не означає, що образів немає, просто вони знаходяться поза свідомістю.