Промислове виробництво яєць
2

РОЗДІЛ 1

Огляд літератури

 

 

1.1Біологічні особливості птахів

Комплекс біологічних особливостей яєчних порід і кросів курей як об’єкта сільськогосподарського виробництва насамперед визначає продуктивні якості галузі, потенційні можливості та економічну доцільність птахівництва загалом.

Яєчні кури так само як і інші види птахів мають ряд біологічних особливостей, що безпосередньо пов’язані з їх морфо-фізіологічною будовою,

Шкіра сільськогосподарської птиці вкрита пір'ям, в ній немає потових і сальних залоз, за винятком куприкової залози.     

Зубів немає і корми перетираються у м'язовому шлунку, де дуже щільна роговидна оболонка (кутикула), яка виконує роль зубів. У птиці є великі парні нирки, але сечового міхура немає, сеча виділяється разом з калом. З органів чуття дуже добре розвинені слух та зір, але в сутінках бачать погано. Однак, звикаючи до розміщення годівниць та напувалок у пташниках, їдять і вночі. Сильно реагують на будь-які зміни в складі кормів і їх якість [1].
     Важливою особливістю сільськогосподарської птиці є, порівняно вища, ніж у інших тварин, нормальна температура тіла (40,5—42°С), що пов'язано з більш інтенсивним у неї обміном речовин. Молодняк дуже швидко росте у перші тижні життя. В результаті цього до 80 денного віку жива маса збільшується в 40 разів. Статева зрілість — здатність нести яйця і давати потомство — настає в 4,5-5 місячному віці. Розвиток ембріона проходить в материнському організмі протягом дуже короткого часу — 24—48. Ці особливості розмноження дають можливість виводити молодняк птиці в інкубаторах одразу великими партіями, що зручно і вигідно при веденні галузі.
     Велике значення в практиці має і полігамність сільськогосподарської птиці, тобто здатність одного самця спаровуватись з багатьма самками.
Загальний стан