Промислове виробництво яєць
3

, екстер'єр та конституція значною мірою характеризують життєздатність, плодючість, господарсько корисні ознаки сільськогосподарських                            птахів               [9,6].
     Між екстер'єрними і господарсько корисними ознаками існує тісний зв'язок. Наприклад, в період активної яйцекладки відстань між кінцями лобкових кісток і кінцем кіля у курки збільшується, а в період припинення яйцекладки — зменшується. Вузький довгий кіль курки свідчить про погану несучість. Зміна пір'я (линька) є показником фізіологічного стану організму птиці. Крім щорічної линьки, настає рання, або позачергова, при якій несучість птиці знижується або припиняється повністю. Добрі несучки починають линяти пізно і линька в них відбувається швидко.
      Органами, в яких формується яйце, є яєчник та яйцепровід. Яєчник нагадує собою жовто-рожеве гроно, яке складається з дуже великої кількості невеликих міхурців (фолікул) і значної кількості розвинених з них жовтків різного розміру (від великої горошини до жовтка яйця). До початку яйцекладки деякі фолікули яєчника, яких у ньому налічується 5—8 тис. і більше, починають збільшуватись. Дозріла яйцеклітина (жовток) після розриву фолікула потрапляє до яйцепроводу, який являє собою дуже довгу складчасту трубку, де утворюються білок, оболонка і шкаралупа яйця. Під час несучості довжина яйцепроводу збільшується і досягає у 60 см і більше. Воронка — початкова частина яйцепроводу. Далі жовток, рухаючись у результаті скорочення стінок яйцепроводу, спочатку проходить по довгій білковій його частині. В ній розташовані залози, що виробляють білок, яким жовток тут огортається. Далі яйце потрапляє до відносно вузького перешийка яйцепроводу, де формуються підшкаралупні оболонки. Потім воно проходить в матку, де утворюються шкаралупа і кутикула. В тому ж відділі яйцепроводу виділяються речовини, які надають шкаралупі яйця того чи іншого забарвлення залежно від породи і кросу. Весь період формування яйця від надходження жовтка у воронку яйц