Функції Верховної Ради України
21

5. Функція парламентського контролю: сутність, форми здійснення

 

Як загальнодержавний представницький орган, парламент наділений повноваженнями здійснювати функцію парламентського контролю. Зазначена функція надає парламенту реальну можливість впливати на діяльність органів державної влади, перш за все, виконавчої гілки, забезпечувати законність, ефективність та доцільність державного управління.

Історично функція парламентського контролю склалася набагато пізніше законодавчої. Своїм походженням вона завдячує Англії, її «політичному генію». Згодом цей інститут, що складає основу парламентаризму, був успішно рецептований іншими конституційними системами.

В сучасному світі наявність в державі дієвої системи парламентського контролю свідчить про існування в ній парламентаризму. Парламентаризм – це система взаємодії держави і суспільства, для якої характерне визнання провідної або особливої і досить важливої ролі в здійсненні державно-владних функцій загальнонаціонального постійного представницького органу (парламенту).

Парламентаризм не слід пов’язувати з якими-небудь конкретними формами державного правління, однак від останніх залежать конкретні процедури парламентського контролю, що застосовуються в конституційній практиці окремої держави. Так, в парламентарних державах, де уряд відповідальний за свою діяльність перед парламентом, як засоби парламентського контролю широко використовуються інтерпеляції (запити) і вотум недовіри. Для дуалістичних держав характерними є регулярні звіти виконавчої влади, парламентські питання та імпічмент. Держави, які мають змішану форму правління, комбінують зазначені процедури: інтерпеляції можуть застосовуватися поряд зі звітами, а вотум недовіри – поряд із процедурою імпічменту.

Як свідчить зарубіжний досвід, основними процедурами парламентського контролю в сфері виконавчої влади є: звіти глави держави, уряду та його членів, інтерпеляції (запити), парламентські питання, вотум недовіри, а також імпічмент і подібні йому процедури.

Конституція України наділяє Верховну Раду України широкими контрольними повноваженнями, які дозволяють парламенту здійснювати:

-          контроль за дотриманням Конституції і законів України;

-          контроль за забезпеченням реалізації прав і свобод людини і громадянина;

-          бюджетний контроль;

-          внутрішньо організаційний контроль та інші напрямки парламентського контролю.