Бюджетний процес в Україні
25

наступний бюджетний період затверджують рішеннями ВР АРК, відповідної обласної, районної чи міської ради не пізніше, ніж у двотижневий термін після офіційного опублікування Закону про Державний бюджет України. [6]. Міські (міст районного значення) бюджети, районні у містах, селищні та сільські бюджети на наступний період затверджують відповідно рішеннями міської, районної у місті, селищної або сільської ради не пізніше, ніж у двотижневий термін після затвердження районного чи міського (міст Києва і Севастополя, міст республіканського чи обласного значення) бюджету.

На відміну від першої, друга стадія бюджетного процесу не позбавлена політичного впливу, адже співвідношення політичних сил у парламенті безпосередньо впливає на бюджет, який приймається. Це зумовлює потребу мінімізувати політизованість бюджетної сфери, наприклад, шляхом розширення повноважень Комітету ВР з питань бюджету, а саме надання йому можливості самостійного відхилення та невинесення на голосування тих пропозицій, які є економічно необґрунтованими і тим самим залишення парламенту лише резолютивних повноважень щодо прийняття відповідного закону про Державний бюджет України [20].

Третя стадія бюджетного процесу – виконання бюджету – полягає у повному і своєчасному надходженні до бюджетів усіх передбачених законодавством доходів і забезпечення фінансування усіх запланованих видатків [6; 46]. Ст.116 Конституції України поклала обов’язок виконання затвердженого ВР Державного бюджету України на Кабінет Міністрів. Натомість здійснення загальної організації та управління виконанням Державного бюджету України, координування діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету забезпечує Міністерство фінансів України. В Україні з 1997 р. використовується казначейська форма обслуговування Державного бюджету України, що передбачає: здійснення операцій з коштами Державного бюджету, розрахунково-касове обслуговування розпорядників бюджетних коштів, контроль бюджетних повноважень та інші функції з боку Державної казначейської служби [17]. Як