Високотемпературне очищення викидного газу від оксидів азоту
9

2 Характеристика продукції, сировини, допоміжних матеріалів, енергетичних носіїв

Основною сировиною у процесі високотемпературного очищення викидного газу цеха азотної кислоти є метан, кисень у складі повітря, оксиди азоту (ІІ) і (IV).

Метан (природний газ). За звичайних умов являє собою безбарвний газ без запаху , не розчинний у воді та інших розчинниках. Вміст домішок в метані регламентується ГОСТ 5542 - 87. Найбільш типовими домішками є сірководень, сіркоорганічні сполуки (тіоли та меркаптани – як одоранти), етан, пропан, бутан.

Вимоги до метану наведені в таблиці 2.3.

Повітря . Для технічних розрахунків приймають, що сухе повітря містить (%об.): N2 - 78,1 , О2 -21,0 , Аr2 - 0,9; вміст водяної пари коливається від 0,1 до 2,8 %(об.). У повітрі можуть бути присутні також сліди SO3 , NН3, СО2. У районі промислових майданчиків повітря забруднене пилом різного походження, а також різноманітними компонентами неорганізованих газових викидів (SO2, SO3 , Н2S , С2Н2 , Сl2 та ін.) Кількість пилу в повітрі становить 0,5-1,0 мг/м3. Суміші метану з повітрям і киснем вибухонебезпечні.

Вимоги до технічного повітря наведені в таблиці 2.3.

Із багатьох кисневих сполук азоту в технології азотної кислоти найвагоміше значення мають оксид NO і діоксин NO2 азоту, його димер N2O4 і нітратна кислота.

Оксид азоту (ІІ). NO безбарвний газ, що володіє парамагнітними властивостями із-за непарного числа зовнішніх електронів. Утворюється при каталітичному окисненні аміаку і являється проміжною сполукою в технології азотної кислоти. На повітрі окислюється до NO2 .