Мистецтво виконання зачісок
15

2 Технологічна частина

2.1  Програма навчального семінару

      Участь у моді- це специфічна різновидність комунікації між людьми. Комунікація в моді не може здійснюватись без яких не будь знакових засобів. В моді такими знаковими засобами є модні стандарти і об’єкти.

         Структура моди включає у собі модні об'єкти і модні стандарти поведінки. "Модні об'єкти - це будь-які об'єкти, які знаходяться "модно" . У тому числі - одяг, їжа, духи, твори музики, живопису, літератури, архітектурні моделі, стиль життя, видів спорту тощо. Щоправда, одні предмети, типи поведінки частіше опиняються у ролі модних об'єктів, інші рідше.

       Так, одяг, популярна музика найбільшою мірою піддаються впливу моди, тоді як житло, їжа - значно меншою. У цьому простежується деяка зв'язок між утилітарними властивостями речі й її здатністю бути модної. Інакше висловлюючись, якщо річ задовольняє життєво важливі людській потребі, вона менш схильна до моди. Як сказав В.Зомбарт, "чим непотрібніша предмет, тим паче підпорядкований він моді". Найбільш явно це демонструється ювелірними виробами, прикрасами одягу, зачісками, поп-музикою тощо.

       Розвиток майстерності перукарів — це історичний процес, в якому кожне нове покоління увібрало досвід своїх попередників, їхні досягнення і намагалося створити щось нове, небувале, задовольняючи смаки й потреби клієнтів. Конкуренція між майстрами перукарського мистецтва за всіх часів була і є умовою розвитку їхньої майстерності. Тому проведення семінарів для перукарів стало відкритою формою, для розвитку професійної майстерності учасників, а також джерелом нових ідей та напрямів розвитку моди.

Семінар - це форма навчальних занять, в якій теорія обов'язково спирається на практику. Вона виникла в давньогрецьких і римських школах, коли повідомлення учнів поєднувалися з коментарями та висновками викладачів.