Мистецтво виконання зачісок
3

         Розвиток перукарського мистецтва — це історичний процес, в якому кожне нове покоління увібрало досвід своїх попередників, їхні досягнення і намагалося створити щось нове, небувале, задовольняючи смаки й потреби клієнтів. Конкуренція між майстрами перукарського мистецтва за всіх часів була і є умовою розвитку їхньої майстерності. Тому проведення конкурсів перукарів стало відкритою формою змагання, розвитку професійної майстерності учасників конкурсів, а також джерелом нових ідей та напрямів розвитку моди.  Міжнародні конкурси моди і краси почали проводити вже наприкінці XIX ст. Вперше міжнародний конкурс краси був орга­нізований П. Т. Баумом у червні 1853 р. у США. Перукарське мистецтво стало складовою програми конкурсів. У 1947 р. в Парижі відбувся перший світовий чемпіонат з перукарського мистецтва.

     Конкурсні роботи видовищні, вони чітко поділяються на повсякденні, вечірні та фантазійні. Зачіски виконуються згідно із конкурсними правилами й задумкою майстра.  Лише при виконанні фантазійних зачісок дозволяються екзотичні прикраси та яскраве фарбування волосся. Участь у конкурсах потребує від майстра значних технічних знань, творчої фантазії та неординарності художнього мислення. Він має представити модель, яка найповніше виражає його розуміння моди в розвитку. Тобто та­ку, що відповідає не тільки вимогам сьогодення, але й демонструє самобутнє бачення її перспектив.

       У наш час важливу роль у розвитку напрямів перукарської справи, в підвищенні кваліфікації майстрів у галузі моделювання зачісок відіграють навчально-методичні центри, де викладають і працюють майстри високого класу, призери міжнародних конкурсів. Дуже актуально регулярне відвідування різноманітних  майстер-класів у відомих майстрів. Салони намагаються працювати тільки з професійною косметикою.