Поняття державної таємниці та способів її захисту завдяки закону
31

розслідування, прокурором, судом (частина четверта статті 517 КПК України). Наголошу, потерпілому, який на має відповідного допуску до державної таємниці, матеріали кримінального провадження взагалі не надаються! Зазначене положення щодо обмеження рівності сторін доповнюється частиною шостою статті 163 КПК України: доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

І по-третє, підозрюваний, обвинувачений, його захисник з метою підготовки та здійснення захисту можуть робити виписки з матеріалів кримінального провадження, що містять державну таємницю, такі виписки опечатуються особою, якою були зроблені, у вигляді, що унеможливлює ознайомлення з їх змістом, виписки зберігаються з дотриманням режиму секретності в органі досудового розслідування або суді та надаються особі, яка їх склала, на її вимогу: під час досудового розслідування – у приміщенні органу досудового розслідування, під час судового провадження – у приміщенні суду; ознайомлення зі змістом виписок будь-кого, крім особи, яка їх зробила, не допускається (частина п’ята статті 517 КПК України).

Наведені вище висновки щодо неконституційності положень частини третьої – п’ятої статті 517 КПК України та частини шостої статті 163 КПК України, їх грубу невідповідність основоположним принципам кримінального судочинства цивілізованих держав стверджує наступне.

Введений у статті 517 КПК України підхід щодо обмеження підозрюваного у виборі адвоката лише особами, які мають спеціальний допуск, є проявом вузьковідомчого інтересу контролювати кримінальне провадження, яке містить відомості, що становлять державну таємницю, і не має нічого спільного з державницьким інтересом і європейським вибором.

Так, згідно статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу та є вільним у виборі захисника своїх прав. У кримінальному судочинстві право підозрюваного на захист додатково закріплено у статті 63 Конституції України, відповідно до якої кожен підозрюваний,