Право у системі нормативного регулювання суспільних відносин
23

Якщо підвести деякі підсумки і в цілому охарактеризувати нормативну систему, що діє до суспільстві, то слід зазначити, що регулятори - соціальні норми, що входять до неї, мають загальний зміст. Це їх нормативність, їх вплив на суспільні відносини єдиним масштабом, мірою, правилами поведінки. Саме ця їхня спільність і об’єднує всі нормативні регулятори та систему, дозволяє (і об’єктивно вимагає) здійснювати їх комплексне вивчення та вдосконалення. [1]
Разом з тим кожен вид соціального нормативного регулятора має велику специфікою. Ці регулятори різні за своєю структурою, формами дії, способами забезпечення, сферами застосування, пріоритетності. Ці регулятори не тільки взаємодіють між собою, але і піддаються певному впливу з боку соціальних ненормативних регуляторів, що також породжує велику специфіку у тому вплив на суспільне буття. 
Нормативна система в суспільстві - це дійсно цілісна система, тому що, крім певних елементів, що становлять її, вона ще має чіткі зв’язки між своїми елементами, а ці зв’язки, у свою чергу, мають відповідні характеристики. Характер цих зв’язків виявляється саме з найбільшою повнотою в дії нормативної системи. 
Соціальні норми регулятори нормативної системи, що діє в суспільстві, мають загальний зміст. Це їх нормативність, їх вплив на суспільні відносини єдиним масштабом, мірою, правилами поведінки. Саме ця їхня спільність і об’єднує всі нормативні регулятори та систему, дозволяє здійснювати їх комплексне вивчення та вдосконалення.
Нормативна система в суспільстві - це дійсно цілісна система, тому що, крім певних елементів, що становлять її, вона ще має чіткі зв’язки між своїми елементами, а ці зв’язки, у свою чергу, мають відповідні характеристики. Характер цих зв’язків виявляється саме з найбільшою повнотою в дії нормативної системи.
 


[1] Теорія держави і права: Підручник / Піголкін А.С, Головістікова О.М., Дмитрієв Ю.А., Саїдов А.Х.; Під ред. А.С. Піголкіна. - М.: Юрайт-Издат, 2005. Гол. 18.