Технології соціальної роботи з жертвами сімейного насильства
3

ВСТУП


        Актуальність проблеми. Насильство стало глобальним явищем сучасного суспільства, основою його всебічної криміналізації. Всі жертви насильства − це безпосередні об’ єкти соціальної роботи. Ті, хто найбільше страждають з них − це діти. Внутрішня запеклість в сім’ ях обрушується перш за все на них. Так, за даними статистики, батьки щорічно б’ ють до 2 мільйонів дітей. До 50 тисяч жінок і дітей йдуть з дому, рятуючись від жорстокості і насильства.

Слід звернути увагу на новий об’ єкт домашнього насильства − людей похилого віку, які є так званими «залежними членами сім’ ї». Насильство і нехтування по відношенню до літніх людей в сімї стає важливим полем діяльності соціальних працівників. І цьому теж треба вчити, а явище − дослідити.

Жінки та діти можуть розраховувати на оперативну допомогу соціальних працівників уже сьогодні, але в обмежених масштабах, а саме рівно настільки, наскільки вони поінформовані про те, до кого, коли і куди можна звертатися за допомогою. Тому неодмінним завданням соціальних служб є поширення по всіх можливих каналах інформації про форми і пункти отримання соціальної підтримки.

У дослідженнях Н. Середи  аналізувалася діяльність державних і громадських організацій, які надають допомогу жертвам домашнього насильства. У роботах   М. Шведової розглядалися питання, пов’ язані з проблемами зростання насильства в усіх його формах, у тому числі насильство в сім’ ї. Крім того, у спільній роботі М. Пісклякова  і А.Синельникова розглядалися історичні, культурні аспекти домашнього насильства. У практичному дослідженні А. Карева  і Є. Забалдикіної розглядається такий вид допомоги постраждалим від домашнього насильства, як телефонне консультування.