Технологія та особливості вирощування сорго
23

ступінь аерації, інтенсивність біологічних процесів і відповідно поживний режим.

Важливим фактором в житті рослин, що частіше знаходиться в мінімумі, є запаси води у ґрунті, тому значимість того чи іншого способу обробітку ґрунту визначається його впливом на накопичення, збереження і раціональне використання їх для створення високих врожаїв вирощуваної культури.

Основний обробіток ґрунту. Найбільш розповсюдженими попередниками сорго є зернові культури, одним із перших заходів у загальній системі обробітку ґрунту повинно бути лущення стерні. Це призводить до зниження випаровування води, сприяє зменшенню поверхневого стоку і збільшенню проникнення у ґрунт опадів, провокує до проростання насіння бур’янів, сходи яких знищуються наступним лущенням. Лущать стерню дисковими лущильниками безпосередньо після збирання попередника на глибину не менше 78 см. На полях, забур’янених багаторічними її доцільно збільшувати до 1012 см, бажано це проводити у дві фази: безпосередньо після збирання посередника на глибину 78 см і в період появи сходів бур’янів на 1012 см.

У радгоспі ім. Чкалова Новотроїцького району Херсонської області в якості обов’язкового прийому зяблевого обробітку ґрунту проводиться лущення відразу після збирання попередника  на глибину не менше 8, а в окремих випадках її збільшують до 910 см. На полях, забур’янених багаторічними бур’янами, в тому числі гірчаком рожевим, дооранковий обробіток включає дискування до 1415, а при сильному забур’яненні лущення замінюють чизелюванням до глибини 1820 см.

Досвід колгоспу ім. Шевченко  Баштанівського району  Миколаївської області  підтверджує необхідність не менш як двократного лущення за 1516 днів до основної оранки поля.