Психологічний розвиток дітей раннього віку в ігровій діяльності
13

різноманітності зовнішніх вражень, розвитку уваги до властивостей предметів. Коли у малюка починають формуватися хапальні рухи, до цього завдання приєднується ще одна – необхідно допомогти дитині пристосувати хапальні рухи до форми предмету, його величини і положення в просторі. Поступове таке пристосування приведе до того, що ці властивості почнуть набувати певного значення («маленьке»– це те, що можна схопити однією рукою, «велике»– двома руками, «кругле»– те, що охоплюється всією долонею, «квадратне»– те, що береться пальцями, що обхвачують предмет з двох боків тощо). У ранньому віці – важливою умовою повноцінного розвитку є своєчасність та правильність здіснення виховного впливу [13, c. 367].

На другому-третьому році життя завдання сенсорного виховання істотно ускладнюються. Хоча дитина раннього віку ще не готова до засвоєння сенсорних еталонів, у неї починають накопичуватися уявлення про колір, форму, величину і інші властивості предметів. Важливо, щоб ці уявлення були достатньо різноманітними. А це означає, що дитину слід знайомити зі всіма основними різновидами властивостей – шістьма кольорами спектру (блакитний колір слід виключити, оскільки діти погано відрізняють його від синього), білим і чорним кольором, з такими формами, як круг, квадрат, овал, прямокутник.

Враховуючи програмові вимоги ми знайомимо дітей раннього віку з двома – трьома кольорами і формами та намагаємось навчити дітей запам'ятати їх назви. Дані дослідження можна констатувати як такі, що мало сприяють сенсорному розвитку. Результатом цього дослідження є помилки сприйняття: якщо дитина знає, наприклад, жовтий колір, але не знає оранжевий, то він помилково сприймається як жовтий.

Достатньо, щоб діти навчилися правильно розуміти слова: «форма», «колір», «такий самий». Виключення тут складає ознайомлення з величи