Використання лісосічного фонду і сировинних ресурсів
31

9. Планування підвищення ефективності виробництва

У курсовому проекті необхідно розробити заходи, спрямовані на підвищення рівня концентрації виробництва, підвищення рівня спеціалізації виробництва, покращання раціоналізації транспортних потоків.

Для визначення економічної ефективності заходів, спрямованих на підвищення рівня концентрації, у курсовому проекті рекомендується використати наступну інформацію:

  • у результаті   підвищення  рівня  концентрації  виробництва  випуск товарної продукції зросте на 25%;
  • зростання   концентрації  виробництва   відбувається   без  додаткових капітальних вкладень (нарощування виробництва досягається за рахунок кращого використання діючих виробничих потужностей).

Для визначення економічної ефективності заходів, спрямованих на підвищення рівня спеціалізації виробництва використаємо таку інформацію:

  • в результаті підвищення рівня спеціалізації в лісопильному виробництві
  • витрати на 1 гривню продукції зменшаться на З коп., а в деревообробному на 4 коп.;
  • на підвищення рівня спеціалізації виробництва необхідні капіталовкладення в розмірі 10% від середньорічної вартості основних виробничих фондів.

При визначенні економічної ефективності заходів спрямованих на раціоналізацію транспортних потоків підприємства необхідно враховувати діючі транспортні потоки.

Для   складання   плану   оптимальних   вантажопотоків   необхідно розрахувати змінну продуктивність автомобільного транспорту () при перевезенні лісоматеріалів із і-гo пункту відвантаження в j-й пункт призначення.

       де:

- тривалість зміни в хвилинах (480); tпз- підготовчо-заключний час;

- навантаження на автомобіль, м куб; - віддаль вивезення лісоматеріалів із і-го пункту відвантаження в j-й пункт призначення; - час пробігу 1 км шляху в обох напрямках, хв; - час на навантаження лісоматеріалів на автомобіль, хв. ;