Поняття та істотні умови договору страхування
21

виплату страхової суми  (страхового відшкодування)  страхувальнику,  застрахованій  або  іншій  третій особі [8].

Тобто, настання страхового випадку є підставою для страхової виплати.

Борисова В. І. наголошує на тому, що термін «подія» в даному випадку має більш широке значення, ніж загальновживане. Він також охоплює і дії різних осіб ( наприклад, заподіяння страхувальнику шкоди третьою особою) [24, c. 518].             

У науково-практичному коментарі пояснюється: подія, на випадок настання якого проводиться страхування, складається з трьох елементів - виникнення небезпеки, заподіяння шкоди, причинно - наслідкового зв'язку між ними.

Це не означає, що, погоджуючи в договорі характер події, на випадок настання якої проводиться страхування, в його опис слід обов'язково включати всі ці три складові. Іноді немає потреби доводити кожну з них, так як закон, інші правові акти або договір пов'язують деякі з них між собою.

Характер заподіяної шкоди може бути складовою частиною опису події, на випадок настання якого проводиться страхування, наприклад страхування на випадок повної конструктивної загибелі судна, страхування на випадок викрадення або пошкодження автомобіля. Опис може виключати якісь види шкоди, наприклад страхування на випадок пошкодження автомашини, крім пошкодження шасі.

Але опис може і не містити в собі вказівок на характер шкоди, і тоді страхування здійснюється на випадок заподіяння будь-якої шкоди.

Опис небезпеки або небезпек, від яких здійснюється страхування, завжди в тій чи іншій формі включається в опис події, на випадок настання якого проводиться страхування, - не існує страхування від усіх можливих небезпек, так як ціна страхової послуги залежить від небезпеки. Ці небезпеки зазвичай описуються наступним чином - перераховуються небезпеки, від яких здійснюється страхування, та виключення з числа цих небезпек.