Поняття та істотні умови договору страхування
33

набрання договором страхування чинності (внесення першого страхового платежу, якщо інше ним не передбачено) страховик за умови настання страхового випадку зобов'язується здійснити страхову виплату згідно з умовами страхування. Закінчення строку, на який укладено договір страхування, припиняє його дію і за загальним правилом звільняє сторони від взятих на себе зобов'язань, крім зобов'язань, які виникли під час його чинності. Можливе також дострокове припинення чинності договору страхування з підстав, передбачених законом або договором [24, c. 520].

А. Гончаренко наголошує на тому, що для договору страхування строк має важливе практичне значення, бо визначає час, протягом якого сторони можуть здійснювати свої права та обов’язки, а головне – час дії страхового захисту. Тут доречно буде сказати, що коли під час строку дії договору страхування юрособа-страхувальник припиняє свою діяльність у результаті реорганізації, то договір страхування зберігає свою силу для його правонаступника(ів). Хоча часто в договорах записують години дня, з яких він починає діяти, і години дня закінчення його дії. Наприклад, договір набирає чинності в 0 годин 00 хвилин 15 червня 2006 року і діє до 24 години 00 хвилин 25 червня 2006 року. Тоді потрібно враховувати саме час початку та закінчення строку дії договору [2, c.10].

Строк дії договору встановлюється за згодою сторін, причому цей договір набирає чинності з моменту внесення страхувальником першого страхового платежу, якщо інше не встановлено договором. – зазначає Стефанчук Р.О. [25].

Встановлює ЦК і певні умови припинення договору страхування. Так у ст. 997 зазначається, що:

       Договір страхування припиняється у випадках, встановлених договором та законом.

       Якщо страхувальник прострочив внесення страхового платежу і не сплатив його протягом десяти робочих днів після пред'явлення страховиком письмової вимоги про сплату страхового платежу, страховик може відмовитися від договору страхування, якщо інше не встановлено договором.