Поняття та істотні умови договору страхування
41

причинно - наслідкового зв'язку між ними. Відповідно, опис характеру цієї події повинно забезпечувати можливість доведення: факту виникнення небезпеки, від якої здійснюється страхування; факту заподіяння шкоди застрахованій особі; причинно-наслідкового зв'язку між ними.

Дослідивши таку істотну умову, як страхова сума, слід зазначити, що страхова сума - це грошова  сума,  в  межах  якої  страховик відповідно до умов страхування зобов'язаний провести  виплату  при настанні страхового випадку.

Розмір страхової суми визначається договором страхування  або чинним  законодавством  під  час укладання договору страхування чи зміни договору страхування. 

Здійснення страхових виплат проводиться страховиком відповідно до договору страхування на підставі заяви страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених умовами страхування) і страхового акта (аварійного сертифіката).

Страховик має право відмовити в здійсненні страхової виплати у разі навмисних дій страхувальника або особи, на користь якої укладено договір страхування, якщо вони були спрямовані на настання страхового випадку.

Окремою підставою для відмови у здійсненні страхової виплати є вчинення страхувальником або іншою особою, на користь якої укладено договір страхування, умисного злочину, що призвів до страхового випадку.

Подання страхувальником завідомо неправдивих відомостей про об'єкт страхування або про факт настання страхового випадку також надає страховику право відмовити у здійсненні страхової виплати.

Страховик відмовляє у здійсненні страхової виплати у разі отримання страхувальником повного відшкодування збитків за майновим страхуванням від особи, винної у їх заподіянні .

Самостійною підставою відмови страховиком у страховій виплаті є несвоєчасне повідомлення страхувальником про настання страхового