Поняття та істотні умови договору страхування
5

РОЗДІЛ 1. ЮРИДИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОГОВОРУ СТРАХУВАННЯ

 

 

У сучасному динамічному суспільстві зростає ймовірність й посилюється реальна можливість виникнення непередбачуваних аварій, стихійних лих, існує загроза втрати здоров’я, роботи, працездатності, майна, заощаджень. Один із способів захисту – це страховий захист, що пропонують страхові компанії. Звернувшись до страхової компанії, страхувальник укладає договір страхування, який є правовим документом, що опосередковує процес надання страхової послуги страховиком страхувальнику.

Визначення поняття договору страхування є: у Цивільному кодексі України, Господарському кодексі України у ч.1 ст. 354 у якій говориться, що за договором страхування страховик зобов'язується  у  разі настання    страхового    випадку  здійснити   страхову   виплату страхувальнику  або  іншій  особі,  визначеній  страхувальником  у договорі  страхування,  а  страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі у  визначені  строки  та  виконувати  інші  умови договору [3].

Проте, найбільш  повним і юридично обґрунтованим є визначення договору страхування, що подається в ст. 16 Закону України «Про страхування» : договір страхування - це письмова угода між страхувальником і страховиком,  згідно  з якою страховик бере на себе зобов'язання у разі  настання  страхового  випадку  здійснити  страхову   виплату страхувальнику або іншій особі,  визначеній у договорі страхування страхувальником,  на користь  якої  укладено  договір  страхування (подати   допомогу,   виконати   послугу  тощо),  а  страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі у визначені  строки  та виконувати   інші   умови  договору [8].

Я. Яворський виділяє такі головні ознаки договору страхування: