Синтез та дослідження двійково-десяткового лічильника
9

2.2 Синтез першого варіанту реалізації двійково-десяткового лічильника

Згідно варіанту завдання, потрібно синтезувати синхронний двійково-десятковий лічильник, на основі трьох тригерів D  типу та одного  тригера JK типу, які працюють в коді з вагою розрядів 4-3-2-1.

Закон функціонування лічильника задається таблицею, в якій в кожному з десяти станів лічильника поставлено у відповідність значення станів тригерів лічильника, беручи до уваги, при цьому, що вага розрядів тригерів відповідно дорівнює 4,3,2,1.

Значення сигналів на входах D- та JK- тригерів записуються до таблиці. Сигнали, які необхідно сформувати, забезпечують вірну роботу лічильника в відповідності з законом функціонування. Згідно логіки роботи D-тригера сигнали будуть відповідати значенням тригерів в наступному такті.  Для JK-тригера перехід логічного нуля в логічну одиницю  реалізується двома способами: або встановити тригер в одиницю, або інвертувати його стан. Потрібно, щоб  на J була постійно одиниця, а на К або одиниця або нуль. Для переходу з одиниці в нуль  на К повинна бути логічна одиниця, а на J – одиниця або нуль. Якщо потрібно здійснити перехід з нуля в нуль або з одиниці в одиницю, то можна або зберегти попередній стан тригера, або встановити в нуль чи одиницю відповідно. Підсумок вищесказаного подано у таблиці 2.1.

 

Таблиця 2.1 – Переходи станів тригерів лічильника

Перехід

до наступного стану

J

K

D

0→0

0

*

0

0→1

1

*

1

1→0

*

1

0

1→1

*

0

1

 

Після врахування  ваги розрядів і особливостей переходів станів  D- та     JK-тригерів, що наведені в таблиці 2.1, а також порядок слідування тригерів на схемі згідно варіанту завдання на курсову роботу були отримані дані для складання логічних функцій, які занесені до таблиці 2.2.