Екологічна оцінка стану навколишнього середовища в басейні річки Вересна Сумської області
63


У рослинах свинець присутній у кількості від слідів до декількох сот ppm в сухій масі (середня фонова концентрація 135,0), крайні межі коливань в листях лісових деревних порід < 10-3000 ppm. [13]

 

4.2. Визначення площі земель, що підлягають впливу автотранспорту

Різні хімічні елементи, особливо метали, що накопичуються у ґрунтах, засвоюють рослини і через них по харчовому ланцюгу переходять в організм тварин і людини. Частина з них розчиняється і виноситься ґрунтовими водами, потім потрапляє в ріки, водойми і вже через питну воду може потрапити у людський організм.

Найбільш поширеним і найтоксичнішим із транспортних викидів є свинець. Санітарна норма вмісту свинцю у ґрунті – 32 мг/кг. Свинець, який надходить у ґрунти, дуже швидко втрачає рухливість в результаті хімічних реакцій, які супроводжуються утворенням малорозчинних сполук. 

Основними забруднюючими речовинами, що викидаються автотранспортом, вважаються оксиди вуглецю, азоту, сірки, вуглеводнів, сажа і аерозоль сполук свинцю (хлорброміди і оксид свинцю). Крім того, у викидах автотранспорту міститися також чималі кількості альдегідів (акромин та формальдегіду), що є дуже токсичними речовинами, а також канцерогенних поліциклічних ароматичних вуглеводнів, основним представником яких є 3,4 - бенз (а) пірен. 
Найбільша кількість забруднюючих речовин автотранспорт викидає при короткочасних зупинках на перехрестях. 

Експлуатація автотранспортних засобів супроводжується викидами пилу від дорожнього покриття. Особливо великим воно на автомобільних дорогах з гравійним і щебеневим покриттям і грунтових дорогах. У 1997 році викиди пилу на дорогах склали 2,5 млн.т, при цьому в навколишнє середовище