Облік, аналіз, аудит довгострокових зобов’язань і розрахунків підприємства на прикладі ПП “Лісресурс”
13

Економічний елемент “Витрати на оплату праці” відповідає й іншим умовам розділу “Визначення затрат” П(с)БО 16.

Відносини підприємства з учасниками розглядаються з двох сторін. З одного боку, учасники повинні повністю розрахуватися з підприємством за внесками до статутного капіталу. З іншого – підприємство зобов’язане сплачувати учасникам дивіденди.

Дивіденди – це прибуток, одержаний платниками податку від реалізації корпоративних прав, включаючи доходи нараховані у вигляді відсотків на акції або на внески до статутного капіталу, за винятком доходів, одержаних від торгівлі корпоративними правами, та доходів від операцій з борговими зобов’язаннями та вимогами [40].

Корпоративні права – це право власності на частку (пай) у статутному капіталі юридичної особи, створеної відповідно до законодавства про господарські товариства, на управління й одержання відповідної частки прибутку такої юридичної особи.

Виплата дивідендів відбувається після виплати відсотків за облігаціями. Розміри дивідендів встановлюються у відсотках або в сумі на одну акцію. Дивіденди нараховуються підприємству з чистого прибутку після розрахунків з бюджетом, розподіляються відповідно до установчих документів і виплачуються учасникам після вирахування податку. При недостатньому обсязі отриманого прибутку виплата дивідендів проводиться за рахунок резервного капіталу.

Підприємства можуть проводити розрахунки зі своїми структурними підрозділами: філіями, представництвами, дочірніми підприємствами.

Право на відкриття філій і представництв зазначено в Господарському та Цивільному кодексах України та в Законі України “Про господарські товариства” [3, 5]. Визначення дочірнього підприємства наведено у П(с)БО 19 “Об’єднання підприємств”.

Підприємства можуть також проводити внутрішньогосподарські розрахунки з виробничими одиницями та господарствами, виділеними на окремий баланс, за взаємним відпуском матеріальних цінностей; реалізацією продукції, робіт, послуг; передачею витрат загальноуправлінської діяльності; виплатою заробітної плати працівникам цих господарств; за іншими видами розрахунків.