Облік, аналіз, аудит довгострокових зобов’язань і розрахунків підприємства на прикладі ПП “Лісресурс”
33

Аналітичний облік розрахунків з іншими кредиторами ведеться окремо за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки.

До доходів майбутніх періодів відносяться, зокрема:

-         доходи отримані за здані в оренду основні засоби та інші необоротні активи;

-         отримані суми передплати на газети, журнали, періодичні і довідкові видання;

-         виручка за вантажні перевезення, які будуть наданні в майбутньому;

-         виручка від продажу квитків транспортних і театрально-видовищних підприємств;

-         абонентної плати за користування засобами зв’язку;

-         інші доходи.

В новому Плані рахунків для узагальнення інформації щодо одержання доходів у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах призначено рахунок 69 “Доходи майбутніх періодів”. По кредиту рахунку 69 відображається сума отриманих доходів майбутніх періодів, по дебету – їх списання на рахунки обліку доходів від тієї діяльності, в рахунок якої вони були раніше отримані [27].

У звітності для доходів майбутніх періодів передбачений розділ V пасиву Балансу, який так і називається “Доходи майбутніх періодів”. Рахунок 69 є єдиним балансовим рахунком обліку доходів, оскільки сальдо всіх інших рахунків доходів, що є тимчасовими (проміжними), відображаються у формах №2 і номер №2-м “Звіт про фінансові результати”.

Аналітичний облік доходів майбутніх періодів ведеться за їх видами, датами їх утворення і визнання доходами звітного періоду.